Boerhaavelaan 25, Roosendaal  088 – 706 93 70 | Dubbelstraat 90, Bergen op Zoom 085 – 40 13 194

Whatsapp     Instagram     Facebook

Huidpunt helpt bij lymfoedeem
Wij zijn er voor je bij

Lymfoedeem

LASTIG LYMFOEDEEM

We spreken van lymfoedeem als er vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels zichtbaar is door een zwelling. Lymfoedeem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem) of kan voorkomen bij beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren. Deze beschadiging is veelal veroorzaakt door een operatie of bestraling (secundair lymfoedeem). Lymfoedeem kan overal voorkomen op het lichaam: onder andere na borst- of prostaatoperaties waarbij lymfklieren zijn verwijderd. Bij lymfoedeem kunnen verschillende klachten optreden zoals een vermoeid/zwaar gevoel, stekende pijn, gewrichtsklachten, bewegingsbeperkingen en toename in omvang.

Het lymfestelsel regelt de afvoer van vocht uit het lichaam en werkt als een afweersysteem. Het lymfestelsel neemt weefselvocht op met daarin opgeloste eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes. Via de lymfevaten komt het vocht in de lymfeklieren terecht die het vocht filteren van schadelijke deeltjes en afvalstoffen. Als er meer vocht wordt aangeboden dan dat er afgevoerd kan worden doordat lymfebanen en lymfeknopen verwijderd zijn, kan het vocht zich lokaal ophopen. Gelukkig kunnen we je helpen wanneer je last hebt van lymfoedeem.

BEHANDELING VAN LYFOEDEEM

De behandeling van lymfoedeem bestaat altijd uit drie fasen.

Stap 1: Behandelfase; terugdringen van het oedeem. Onze huidtherapeuten kunnen hiervoor verschillende behandeltechnieken inzetten. Daarna leren we je wat je eventueel zelf kunt doen om de behandeling te ondersteunen.

Stap 2: Overgangsfase; je leert hoe je de opgedane kennis en vaardigheden in je algemeen dagelijkse leven kunt inpassen. Natuurlijk word je hierin begeleid en gemonitord door een van onze huidtherapeuten.

Stap 3: Onderhoudsfase; oedeem stabiel houden. Je gaat zelf monitoren en probeert waar nodig het oedeem te stabiliseren. Je weet wanneer je de behandelend huidtherapeut moet inschakelen.

BEHANDELTECHNIEKEN VOOR LYMFOEDEEM

Manuele lymfedrainage (MLD)

Door middel van manuele lymfedrainage, heel zachte massage van de huid, wordt de vochtafvoer gestimuleerd. Dit om de overgebleven lymfebanen extra te stimuleren. Deze lymfedrainage wordt veelal gevolgd door het aanbrengen van compressietherapie door middel van zwachtels of andere oedeem management producten.

Lymfpress

De lymfpress wordt eveneens ingezet bij bepaalde lymfoedemen. Door middel van druk wordt het vocht verplaatst vanuit het gekozen gebied. Na de lymfpress wordt bijvoorbeeld het been gezwachteld om het resultaat het langst te kunnen behouden. Indien er niet wordt gezwachteld is het resultaat van de press namelijk snel weer verdwenen.

Zwachtelen en Therapeutische elastische kous (TEK)

Om op een kort tijdsbestek afname van oedeem te verkrijgen zal compressietherapie worden toegepast door middel van zwachtelen of een andere methode zoals farrow wraps of varocare. De therapeutische elastische kous wordt aangemeten na voldoende afname van de vochtophoping. De therapeutische elastische kous dient als hulpmiddel om het oedeem stabiel te houden.

Lymftaping

Lymftaping of andere oedeem management producten worden ingezet daar waar zwachtelen niet mogelijk is, om afname van oedeem te bereiken.

Deep oscillation

Deep oscillation is een apparaat dat door elektrostatische trilling zorgt dat er trilling op celniveau ontstaat, waardoor stilstaand weefsel in beweging gebracht kan worden. Hierdoor wordt de lymfeafvloed gestimuleerd. De trillingen werken van binnenuit, er kan met weinig druk behandeld worden en het is een praktische methode voor pijnlijke gebieden.  Het apparaat kan ingezet worden voor fibrose én kan als ondersteuning dienen voor manuele lymfedrainage.

Endermologie

De endermologie behandeling zorgt voor een verbeterde stofwisseling. De afvoerende werking van het apparaat zorgt ervoor dat het opgehoopte vocht afgevoerd wordt. Hierdoor wordt ook de ontstekingswerking verminderd en wordt de kans op fibrose verkleind.  De combinatie van de endermologie behandeling en de manuele lymfedrainage zorgen voor een optimale afvoer van het lymfatisch vocht. Endermologie is een intensieve bindweefselmassage die uitgevoerd wordt met het LPG apparaat. Bij Huidpunt werken wij met officiële LPG Endermologie apparatuur. Het LPG apparaat heeft verschillende behandelkoppen met twee mechanische roterende rollers. De behandelkop zuigt lucht waardoor de huid gelift, gerold en gemasseerd wordt, zodanig dat weefselblokkades worden opgeheven en vetophopingen verminderen en losser raken. Het is een methode die zowel de huid en de onderhuid als het onderhuids bindweefsel behandelt en zorgt voor een intensieve doorbloeding. De bloed- en lymfecirculatie worden extra gestimuleerd, zodat toevoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen sneller gerealiseerd kunnen worden.

Zelfmanagement

Onze huidtherapeuten voorzien je graag van passende thuisoefeningen. Er zullen ook adviezen worden meegegeven met betrekking tot leefregels en tips om afname van oedeem te bevorderen.

VERGOEDINGEN EN TARIEVEN

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. In veel gevallen komen onze behandelingen in aanmerkingen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of deze behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. Onze tarieven voor cosmetische behandelingen vind je via deze link.

Reken af met lymfoedeem

Maak gelijk een afspraak